Přepychy se blýskly další beneficí

Benefiční koncert žáků ZUŠ Dobruška vedených Vladimírem Jelínkem a Annou Vrbovou proběhl 28. dubna v Přepychách.

Skvěle zvládnutá organizace ze strany obce, zajímavá dramaturgie, pozoruhodné výkony interpretů a výtěžek 22 580 korun - to jsou základní fakta benefičního koncertu žáků ZUŠ Dobruška vedených Vladimírem Jelínkem a Annou Vrbovou, který proběhl 28. dubna v Přepychách.

Velmi nadějně zaplněný kostel sv. Prokopa v Přepychách dával krátce před 18. hodinou velkou naději, že také druhý benefiční koncert, jehož výtěžek byl určen na obnovu zdejších varhan, bude z tohoto pohledu opět úspěšný.

Organizátory jistě potěšilo i to, že vedle desítek obyvatel Přepych a okolních obcí podpořili obnovu královského nástroje svojí účastí také radní Královéhradeckého kraje Josef Lukášek, starosta Dobrušky Petr Lžíčař a Šárka Škrabalová, starostka Opočna.

Program koncertu připravil pedagog Základní umělecké školy Vladimír Jelínek, který zároveň doprovodil jednotlivé skladby a interprety zajímavým průvodním slovem, a nejen to, sám také zasedl ke klavíru.

Připomeňme si, že 28. dubna se spolu s ním v Přepychách postupně představili Tereza Obršálová, Jiří Tužil, Jan Slavkay, Alice Prostředníková, Lucie Šitlerová, duo Jiří a Josef Tužilovi, Lenka Hubáčková, Jan Preclík a Klára Hůlková. V jejich podání zazněly skladby světových velikánů Beethovena, Haydna, Dvořáka, Telemanna a dalších.

Dojem posluchačů jistě v mnohém umocnila videoprojekce, díky níž mohli detailně sledovat nadějné hudebníky během vystoupení. Potlesk za předvedené výkony náležel všem zcela právem, stejně jako sladká odměna a krásná růže z rukou starostky Přepych Zdeňky Seidelové.

V pořadí druhý benefiční koncert navýšil sbírkové konto o úctyhodných 22 580 korun, čímž celková suma překročila neuvěřitelných 300 tisíc korun - že k 28. dubnu bude na generální opravu varhan připraveno již 316 071 korun, zcela jistě věřil před pouhým půl rokem málokdo.

Úsilí ovšem nepolevuje. Další benefiční koncert je připraven na 10. června. Přepychy si považují, že v rámci Noci kostelů vystoupí v kostele sv. Prokopa známý houslista Jaroslav Svěcený, který neváhal podpořit projekt prostřednictvím benefice, ale také se stal patronem tohoto projektu.

Spolu s Jaroslavem Svěceným se představí Michaela Káčerková (varhany). Součástí programu bude i přednáška jednoho z našich největších odborníků v oblasti varhan PhDr. Petra Koukala, PhD. z Národního památkového ústavu.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo