Houslista Jaroslav Svěcený a Prague Cello Quartet podpoří záchranu varhan

Ve dnech 10. a 11. června se uskuteční dva benefiční koncerty, jejichž výtěžek je určen na záchranu varhan. Oba koncerty s prvotřídními účinkujícími spolupořádá spolek PROVARHANY působící v oblasti varhanní kultury v regionu.

První koncert, připravený v rámci Noci kostelů, proběhne v pátek 10. června od 15 hodin v kostele sv. Prokopa v Přepychách a představí se na něm známý houslista Jaroslav Svěcený a spolu s ním Michaela Káčerková (varhany).
Kostelem sv. Prokopa zazní krásná hudba nejen barokních mistrů, ale také ryze současná. Vedle skladeb Bacha, Vivaldiho a Leclaira se návštěvníci mohou těšit, že uslyší vlastní skladbu Jaroslava Svěceného.
Poté, co hudba utichne, bude následovat zajímavá přednáška hlavního organologa Národního památkového ústavu PhDr. Petra Koukala na téma stav v oblasti varhanní kultury a záchrana varhan v Česku.
Jednotlivé části programu zpestří videoprojekce, která jistě v mnohém umocní dojmy posluchačů.
Výtěžek koncertu, nad nímž převzal záštitu první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml, je určen na záchranu varhan z roku 1872 postavených rychnovským varhanářem Amandem Hanischem.

Již o den později, v sobotu 11. června, se od 19 hodin koná další benefiční koncert v kostele sv. Marie Magdalény v Deštném v Orlických horách. Hudební příznivci se mohou těšit na čtveřici mladých umělců, kteří poprvé veřejně vystoupili jako Praque Cello Quartet už v roce 2006.
Violoncellisté Jan Zvěřina - Petr Špaček - Jan Zemen - Ivan Vokáč pobývají v těchto dnech na turné v Japonsku a benefiční koncert v Deštném bude jejich prvním po návratu do vlasti. Svým uměním již podruhé pomohou oslovit veřejnost, zainteresované osoby i instituce v regionu a vyzvat je ke spojení sil a prostředků při záchraně královského nástroje.
Po varhanách v Husově sboru v Dobrušce podpoří Praque Cello Quartet obnovu varhanního pozitivu z roku 1878, umístěného v kostele sv. Marie Magdalény v Deštném v Orlických horách. Památkově chráněný nástroj je bohužel značně zanedbaný a mnoho let mimo provoz. Přitom se jedná o jediné varhany postavené Frazem Fingerem, které se dochovaly téměř v původním stavu.

Pořadatelé věří, že benefiční koncerty, na nichž se představí skvělí umělci z oblasti krásné hudby, přilákají velký počet posluchačů nejen z řad hudebních příznivců, ale také lidí s dobrým srdcem, kteří formou dobrovolného vstupného přispějí k záchraně dvou vzácných nástrojů v kraji pod Orlickými horami.

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo