Benefiční koncert Jaroslava Svěceného a Michaely Káčerkové se stal mimořádnou kulturní událostí

Další významný krok k záchraně varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách byl učiněn v pátek 10. června, kdy se v rámci Noci kostelů uskutečnil benefiční koncert známého houslisty Jaroslava Svěceného a Michaely Káčerkové.

Mimořádná kulturní událost, jejíž celý výtěžek směřoval na sbírkové konto na celkovou obnovu nástroje, postaveného roku 1872 rychnovským varhanářem Amandem Hanischem, vzbudila také mimořádnou pozornost. A nutno podotknout, že zcela právem.

Již třetí benefiční koncert měl nejen pozoruhodné hlavní protagonisty - Jaroslava Svěceného a Michaelu Káčerkovou, díky nimž kostelem zněla krásná hudba, ale v superlativech se dá hovořit také o účasti, neboť hudební příznivci a lidé s dobrým srdcem z Přepych, ale i Opočna, Dobrušky a okolních obcí zcela zaplnili lavice i všechny přístavky v kostele sv. Prokopa.

Akci byl navíc osobně přítomen první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml, který nad ní převzal záštitu a poskytl finanční dar organizátorům. Zástupce kraje ocenil práci všech, co se na záchraně vzácného nástroje podílejí, a především fakt, jakým způsobem projekt probíhá.

„Nestojí pouze s nataženou rukou a nečekají, kolik peněz jim dá kraj, popřípadě jiné instituce. Pro záchranu varhan už velice mnoho udělali sami,“ prohlásil Otakar Ruml v poděkování především vedení obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou a spolku PROVARHANY.

Mezi dalšími hosty, kteří přijali pozvání, nechyběl místostarosta Opočna Marián Slodičák, dále Drahoslav Chudoba a Věra Tošovská z firmy Dabona nebo radní Královéhradeckého kraje Josef Lukášek.

A pak už pozval předseda spolku PROVARHANY Pavel Svoboda "na scénu" houslistu Jaroslava Svěceného, kterého natěšení návštěvníci koncertu vítali velkým potleskem. Také on, než rozezněl svůj vzácný, více než tři sta let starý nástroj, pocházející z italské Cremony, uznale hovořil o průběhu varhanního projektu v Přepychách.

Na úvod koncertu návštěvníci vyslechli vlastní skladbu Jaroslava Svěceného, poté následovala krásná hudba barokních mistrů Bacha, Vivaldiho a Leclaira v provedení nejen houslisty, ale také Michaely Káčerkové, výrazné osobnosti nastupující mladé generace českých varhaníků. Dojmy posluchačů umocnila videoprojekce přenášející dění na kůru na plátno před oltářem.

Závěrečný dlouhotrvající potlesk si zasloužili jak umělci, tak ti, co jim aplaudovali - díky nim se sbírkové konto navýšilo o 32 417 korun a k 10. červnu činilo úctyhodných 389 598 korun.

Noc kostelů v Přepychách pokračovala zajímavou přednáškou našeho největšího odborníka na historii varhan – hlavního organologa Národního památkového ústavu PhDr. Petra Koukala, CSc. Během ní se přítomní mimo jiné dozvěděli, že Přepychy jsou jedinou obcí českých zemí, kde byly postaveny píšťalové varhany na zcela unikátním místě – v hostinci. A ještě k tomu na peci v šenkovně. Stavba, které dala vzniknout hospodská sázka, proběhla v roce 1822. Na samý závěr si zájemci mohli prohlédnout „torzo“ varhan na kůru kostela - většina dílů je totiž v současné době v dílně varhanáře Ivana Boka.

Velice kladný ohlas a úspěch koncertu je jasnou výzvou k pokračování v započaté tradici vystoupení špičkových umělců v kostele sv. Prokopa. A tak se již 8. září představí v Přepychách vynikající houslista Václav Hudeček a cembalista Martin Hroch.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo