Václav Hudeček zahraje pro varhany

Václav Hudeček podpoří úsilí spolku PROVARHANY a obce Přepychy zachránit další vzácný nástroj v regionu Podorlicka.

Ještě před tím, než se houslový virtuos Václav Hudeček představí dne 9. září 2016 na úvodním koncertu VI. ročníku MHF F. L. Věka v přírodním amfiteátru letoviska Studánka v Rychnově nad Kněžnou jako host souboru Hradišťan a Jiřího Pavlici, vystoupí dne 8. září 2016 spolu s cembalistou Martinem Hrochem v kostele sv. Prokopa v Přepychách na benefičním koncertu, jehož výtěžek je určen na záchranu varhan v tomto kostele, postavených roku 1872 Amandem Hanischem z Rychnova nad Kněžnou.

Václav Hudeček tedy svým uměním podpoří úsilí spolku PROVARHANY, partnera MHF F. L.Věka, a obce Přepychy zachránit další vzácný nástroj v regionu Podorlicka, jehož obnova byla zahájena v roce 2015. Na sbírkovém kontě se formou tzv. adopce varhanních píšťal a díky benefičním koncertům a darům podařilo shromáždit již více než 400 tisíc korun.

K důvodům svého rozhodnutí Václav Hudeček sdělil: "Není to poprvé, kdy hraji na záchranu varhan. Tyto královské nástroje, které byly v minulosti minimálně udržované a mnoho z nich nenávratně zničeno, si naši pozornost zaslouží. Jedná se o finančně velmi nákladný proces a v dnešní době se, bohužel, spíš dají peníze na nákup fotbalisty, než na varhany. Navíc mě na tento konkrétní případ upozornil můj přítel, vynikající varhaník a nedávný laureát jedné z největších varhanních soutěží na světě J. S. Bacha v Lipsku Pavel Svoboda."

Oba koncerty začínají v 17 hodin.

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo