Krásná hudba v podání Václava Hudečka a Martina Hrocha přispěla k záchraně královského nástroje

Zcela zaplněný kostel sv. Prokopa a nádherná barokní hudba v provedení opravdových mistrů - houslisty Václava Hudečka a cembalisty Martina Hrocha.

A v neposlední řadě i dalších 28 tisíc korun, které návštěvníci koncertu věnovali na záchranu kostelních varhan. To byl podvečer 8. září v Přepychách.

Obnova královského nástroje v kostele sv. Prokopa pokračuje podle harmonogramu a částka na sbírkovém kontě se zvyšuje téměř každým dnem. Již čtvrtý benefiční koncert, pořádaný obcí Přepychy a spolkem PROVARHANY, k tomu významně přispěl.

„Záštitu nad koncertem převzaly Královéhradecký kraj a Biskupství královéhradecké, které zastupují náměstek hejtmana Ing. Karel Janeček a Mons. Josef Socha, papežský prelát,” řekl na úvod místostarosta obce Jan Macháček a po přivítání hostů dodal: „Na sbírkovém kontě je k dnešnímu dni od dárců 419 102 korun, dále dotace 230 tisíc korun od krajského úřadu a 70 tisíc věnuje také římskokatolická farnost.”

Poté už pozval "na scénu" oba protagonisty a hosty z nejvzácnějších - houslového virtuosa Václava Hudečka a vynikajícího cembalistu, člena Britské cembalové společnosti Martina Hrocha.

Průvodního slova se ujal Václav Hudeček, který s úsměvem poznamenal: „Jsme rádi, že jsme tady u vás v Přepychách, i když na přepych moc zvyklí nejsme,” a k programu koncertu dodal: „S Martinem Hrochem spolupracujeme pět let. Budeme hrát převážně barokní hudbu, která se hodí do chrámových prostor, pro které byla vlastně komponována. Bude to průřez a uslyšíte jak baroko české, tak francouzské, italské a německé.”

Od začátku do konce se stalo vystoupení obou umělců a hudba v jejich podání pro posluchače v kostele sv. Prokopa mimořádným zážitkem, na který budou jistě dlouho vzpomínat. Zážitkem pak pro mnohé bylo i vidět zblízka krásný nástroj (repliku velmi starého cembala), jenž Martin Hroch s bravurou ovládá.

Koncert vrcholil a oba protagonisté se loučili ve velkém stylu. V podání Martina Hrocha zazněla skladba, která je, jak sám řekl, skutečně Závěrečná, neboť Les Adieux znamená na shledanou - sbohem. „Napsal ji italský hudební skladatel Paisiello na dvoře ruské carevny Kateřiny Veliké ve chvíli, kdy opouštěl Rusko, jako poděkování, že mohl být v jejich službách,” prozradil o původu interpret, než rozezněl své cembalo.

To ale nebylo vše. Na úplný závěr přišla další lahůdka, Ave Maria (Bach-Gounod). Že následoval standing ovation, nemůže být pochyb.

Když potlesk utichl, sdělila starostka Zdeňka Seidelová natěšeným posluchačům: „Vážení návštěvníci, díky vám bylo dnes na dobrovolném vstupném vybráno úctyhodných 28 tisíc korun a k dnešnímu dni tedy bylo na sbírkovém kontě nashromážděno celkem 447 102 korun. Všem moc děkuji.”

Celý benefiční koncert i jeho výsledek se tak staly potvrzením myšlenky nejmenovaného teologa, kterou připomněl Mons. Socha. Onen bohoslovec prý pravil: „Krása zachrání svět.”

I v Přepychách se tak děje. Krásná hudba starých mistrů v podání našich vynikajících umělců otvírá srdce návštěvníků a zvyšuje naději na záchranu vzácného královského nástroje z roku 1872 na kůru kostela sv. Prokopa.

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo