Na obnovu varhan v Přepychách se za jeden rok podařilo shromáždit tři čtvrtě miliónu korun

Již počtvrté se letos zaplnil kostel sv. Prokopa v Přepychách v rámci cyklu benefičních koncertů, jejichž výtěžek je určen na obnovu zdejších varhan.

V pátek 11. listopadu podpořili záchranu nástroje mezzosopranistka Martina Kociánová, recitátor Alfred Strejček a soubor Barocco sempre giovane.

Organizátory projektu, na němž se podílí především vedení obce a spolek PROVARHANY, dále také místní farnost, velice potěšilo, že pozvání k účasti přijala i Mgr. Martina Berdychová, poslankyně parlamentu a dnes již také náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství a kultury.

„Přeji vám, aby vaše úsilí obnovit varhany bylo úspěšné,“ prohlásila během slavnostního úvodu benefičního koncertu Berdychová a slíbila podporu kraje této akci i do budoucna.

Jménem účinkujících vystoupil umělecký vedoucí pardubického komorního souboru Barocco sempre giovane Josef Krečmer: „Naše obecně prospěšná společnost provozující komorní soubor, který zde uslyšíte v menším obsazení, si klade za cíl propagovat kulturní památky a podporovat jejich rekonstrukci, varhany nevyjímaje. Je to náš hlavní cíl. Dnes vystoupíme na podporu krásného nástroje v místním kostele a doufáme, že už brzy bude znít.”

Na programu benefiční akce bylo to nejlepší z díla Wolfanga Amadea Mozarta. „Hudba Mozarta bude znít mimo jiné proto, že si v letošním roce připomínáme 260. výročí narození tohoto hudebního génia. V komponovaném literárně hudebním programu, pracovně nazvaném Setkání s Amadeem, uslyšíte výběr jeho nejkrásnějších skladeb. Hudba navazuje na mluvené slovo a krásné verše v podání Alfreda Strejčka a Martiny Kociánové,” předeslal Josef Krečmer.

A pak už si hudební příznivci a lidé s dobrým srdcem vychutnali Mozartovy skladby v provedení pardubického komorního souboru a mezzosopranistky Martiny Kociánové, vše doplňoval umělecký přednes Alfreda Strejčka. Mnohé z návštěvníků jistě potěšila nejen krásná hudba, ale také připomenutí regionální stopy na Mozartově pobytu v Praze, kde se s tímto výjimečným skladatelem setkal dobrušský rodák F. Vl. Hek, všeobecně známý jako F. L. Věk.

Když v závěru dozněl dlouhotrvající aplaus, seznámila starostka Přepych Zdeňka Seidelová všechny přítomné s aktuálním stavem konta: „K 11. listopadu bylo na sbírkovém účtu již 762 782 korun a z toho formou sbírky bylo připsáno 462 782 korun. Benefiční koncert Martiny Kociánové, Alfreda Strejčka a souboru Barocco sempre giovane přinesl úctyhodných 24 474 korun, čímž se celková suma určená na obnovu nástroje navýšila na 787 256 korun,” zdůraznila.

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale organizátorům záchrany královského nástroje se za pouhý jeden rok podařilo shromáždit celou sumu potřebnou na dokončení letošní - druhé – etapy.

Další benefiční koncert se uskuteční 27. prosince v 17 hodin, kdy se v Přepychách představí soubor Musica Braunensis, který uvede Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Výtěžek ze vstupného poslední dobročinné akce roku 2016 už bude určen pro třetí, závěrečnou, etapu obnovy nástroje, která je naplánována na rok 2017. Pokud vše půjde podle plánů, je reálná naděje, že v podzimních měsících příštího roku zazní varhany, jež se právě "dožijí" 145 let, opět v plné kráse.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo