Vánoční koncerty v Přepychách a v Deštném podpoří záchranu varhan

Ve dnech 27. a 28. prosince uskuteční na Rychnovsku dva koncerty, jejichž výtěžek je určen na záchranu dvou vzácných královských nástrojů.

V úterý 27. prosince si bude možné vychutnat sváteční atmosféru v kostele sv. Prokopa v Přepychách, kde zazní slavná Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v provedení uskupení Musica Braunensis - Marie Matějková (soprán), Jiřina Vlachová (alt), Bronislav Palowski (tenor), Mikhail Pashayev (bas) a Petr Hostinský (varhany).

Koncert začíná v 17 hodin a je posledním z letošního cyklu koncertů pro varhany v Přepychách, kde po žácích Základní umělecké školy v Dobrušce, známém houslistovi Jaroslavu Svěceném a Michaele Káčerkové podpořili v roce 2016 obnovu královského nástroje v Přepychách také vynikající houslista Václav Hudeček s cembalistou Martinem Hrochem a v neposlední řadě mezzosopranistka Martina Kociánová, recitátor Alfred Strejček a komorní pardubický soubor Baroco sempre giovanne. Úplně první benefiční akcí zde však byl koncert Štěpánských koledníků v závěru loňského roku.

Vystoupení špičkových umělců v Přepychách se stala velmi populární a hojně navštěvovaná. Formou dobrovolného vstupného na koncertech se podařilo za jeden rok vybrat více než 131,5 tisíc korun. Další stovky tisíc přibyly na sbírkovém kontě díky tzv. adopci varhanních píšťal a také díky dotacím obce i Královéhradeckého kraje, takže v současné době dosahuje vybraná částka již téměř 790 tisíc korun.


Organizátoři - vedení obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou, spolek PROVARHANY a místní farnost – věří, že i tentokrát podpoří místní i lidé z regionu úsilí o záchranu vzácného nástroje postaveného rychnovským varhanářem Amandem Hanischem v roce 1872 a že výtěžek dobrovolného vstupného opět významně navýší sbírkové konto.

O den později, 28. prosince, se Musica Braunensis představí na vánočním koncertu v kostele sv. Maří Magdalény v Deštném v Orlických horách a zazní písně, koledy a pastorely starých českých mistrů i Jiřího Strejce a Luboše Sluky v provedení člena opery Národního divadla v Praze barytonisty Jakuba Hrubého, hobojisty Jana Thuriho a varhaníka Petra Hostinského.

Vánoční koncert v Deštném začíná v 17 hodin a také jeho výtěžek je určen na záchranu vzácného nástroje – varhanního pozitivu z roku 1878, který se, přestože je památkově chráněn, nachází ve velmi zanedbaném stavu a nelze ho používat.

Jedná se o jediný nástroj varhanáře Franze Fingera, jenž se dochoval téměř v původním stavu. Původně stával v kapli Panny Marie v Dříši, později byl převezen do Deštného. Obnovu unikátních jednomanuálových varhan organizuje po dohodě s církví spolek PROVARHANY ve spolupráci s vedením obce v čele se starostkou Alenou Křížovou a celkovou opravu provede špičkový varhanář Dalibor Michek.

 

zdroj orlicky.net

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo