První CD na zachráněné varhany

U společnosti Arta právě vychází CD s názvem Historické varhany v Dobrušce II aneb Ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky.

Natočil jej laureát soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig Pavel Svoboda. Deska volně navazuje na titul Historické varhany v Dobrušce 1727 s tvorbou autorů Buxtehude, Muffat, Bach, Walther z roku 2014.

Varhany postavila renomovaná německá firma A. Schuster & Sohn v roce 1904. Zajímavostí je, varhany byly zachráněny a přestěhovány ze zdevastovaného kostela v Sudetech po 2. světové válce. V Dobrušce pak šedesát let znovu chátraly, až v roce 2015 proběhla jejich generální oprava a mohla tak vzniknout první nahrávka těchto varhan.

Na albu znějí skladby Carl Philippa Emanuela Bacha, Roberta Schumanna, Maxe Regera, Luboše Sluky a Ference Liszta. Zajímavý booklet obsahuje Příběh Schusterových varhan (1904) aneb ze Zittau přes Sudety až do Dobrušky, tedy historii nástroje i detaily z jeho obnovy.

CD vydalo nakladatelství ARTA Records. Vznik podpořily město Dobruška, spolek PROVARHANY, náboženská obec CČSH v Dobrušce.

více informací na ARTA Records

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo