Benefiční koncert žáků a pedagogů ZUŠ Dobruška byl dalším krokem k záchraně varhan v Přepychách

O částku 18 246 korun se zvýšila suma na sbírkovém kontě určeném na záchranu varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách po benefičním koncertu žáků a pedagogů Základní umělecké školy z Dobrušky.

Benefiční akce byla zajímavá tím, že během ní už zněly varhany na kůru kostela sv. Prokopa, jež procházejí celkovou obnovou, a to od začátku až do konce. Záchranu nástroje totiž letos podpořili studenti hry na varhany a jejich pedagogové z dobrušské zušky a ti prokázali nejen své nesporné umění, ale také určitě přesvědčili všechny posluchače o smyslu jejich podpory.

Návštěvníkům benefice se postupně představili Kateřina Petrová, Lucie Šitlerová, Jan Slavkay a také pedagogové Lukáš Koblása s Vladimírem Jelínkem. Na úvod ovšem zazněl hlas trubky v podání Miloše Zahradníka za varhanního doprovodu prvního ze jmenovaných pedagogů.

Úplný závěr benefičního koncertu pak patřil Janu Preclíkovi a jeho provedení velice známé Bachovy skladby Toccata a fuga d-moll BWV 565. Absolvent II. stupně ZUŠ v Dobrušce po zásluze sklidil potlesk nejen za své umění, ale také za fakt, že jako nejlepší z přihlášených prošel talentovými zkouškami a byl přijat na Univerzitu Hradec Králové, kde bude studovat obory hra na varhany a sbormistrovství.

A projekt samotný? Letos na podzim by měl být završen tak, aby se nástroj představil pravděpodobně už začátkem listopadu na slavnostním koncertu v plném lesku. Na závěrečnou etapu je třeba shromáždit 578 tisíc korun. Darem ve výši 100 tisíc korun opět přispěla obec, takže i díky výtěžku z prvního benefičního koncertu je na účtu už celkem 154 910 korun.

Organizátoři navíc věří, že jejich úsilí znovu podpoří Královéhradecký kraj z programu Obnova historických varhan, stejně jaké návštěvníci dalších benefičních koncertů.

Již v sobotu 13. května totiž v kostele sv. Prokopa vystoupí známý flétnista Jiří Stivín spolu s varhaníkem Václavem Uhlířem. Koncert začíná v 16 hodin.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo