Další benefiční koncert v Přepychách nabídne propojení flétny a varhan

V sobotu 13. května pokračuje v kostele sv. Prokopa v Přepychách cyklus benefičních akcí Pro varhany.

Druhý koncert letošního roku bude propojením varhan a flétny, baroka i jazzu a příznivci hudby se mohou těšit na varhaníka Václava Uhlíře a multiinstrumentalistu Jiřího Stivína.

Záchranu varhan z roku 1872 tedy podpoří další dvě výrazné osobnosti umělecké hudební scény, z nichž zejména první – Václav Uhlíř – má k nástroji v Přepychách velmi blízko, neboť jako diecézní organolog biskupství v Hradci Králové dohlíží na jeho renovaci.

I tentokrát poputuje výtěžek benefičního koncertu na sbírkové konto a bude použit na úhradu nákladů spojených s III. etapou celkové rekonstrukce varhan na kůru přepyšského kostela.

Václav Uhlíř - významný český varhaník, organolog a hudební pedagog. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové byl přijat na Akademii múzických umění v Praze do třídy prof. Jiřího Reinbergera. Absolvoval v roce 1980 u prof. Milana Šlechty. Během studia se úspěšně zúčastnil několika mezinárodních varhanních soutěží.

Od roku 1970 působí na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové jako varhaník a sbormistr. Soustavně se věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí a nahrává pro rozhlas i hudební vydavatele. Z jeho četných nahrávek stojí za zmínku zejména cyklus snímků českých historických varhan. Z diskografie Václava Uhlíře je pozoruhodný zejména jeho profilový kompaktní disk s názvem Česká varhanní tvorba.

Václav Uhlíř se také věnuje pedagogické práci na pardubické konzervatoři. Je rovněž spoluautorem publikace Historické varhany v Čechách a autorem monografie Varhany královéhradecké diecéze.

Jiří Stivín - významný český jazzový hudebník, multiinstrumentalista a skladatel, původním povoláním filmař (kameraman). Studoval kameru na FAMU, ale po absolutoriu se věnoval výhradně hudbě.

Jeho hudební projev charakterizuje nespoutanost, improvizace, časté přecházení mezi jednotlivými hudebními styly. Vystupoval v rockové kapele Sputnici. Spolu s Martinem Kratochvílem založil v šedesátých letech soubor Jazz Q. V rámci ročního pobytu v Londýně studoval Královskou hudební akademii.

Po návratu do Československa založil soubor Stivín & Co. Jazz Systém. V letech 1970 – 1973 účinkoval jako člen, sólista a nakonec i dirigent činoherního orchestru Národního divadla v Praze. Později utvořil s Rudolfem Daškem uskupení System Tandem, které se setkalo s velkým úspěchem jak u posluchačů, tak u odborné veřejnosti na mnoha předních evropských jazzových festivalech.

V osmdesátých letech působil především jako sólista účastnící se mnoha vlastních i cizích hudebních projektů. Jeho dvojalbum Výlety bylo v roce 1981 zařazeno mezi nejpozoruhodnější evropské jazzové projekty roku. Od osmdesátých let se především se souborem Collegium Quodlibet hojně věnuje provozování skladeb klasické hudby, v níž se specializuje na období renesance a baroka.

Pravidelně na konci listopadu organizuje koncert k poctě sv. Cecílie, ten letošní bude mimo jiné hudební oslavou jeho 75. narozenin.

Založil všeobecně prospěšnou společnost "Centrum pro improvizaci v umění" ve Všenorech u Prahy, kde se pořádají improvizační víkendy zaměřené na hudební, výtvarné a multimediální aktivity. Dne 28. října 2007 mu prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Benefiční koncert v Přepychách začne v 16 hodin.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo