Jaroslav Svěcený se vrací do Přepych, tentokrát s varhaníkem Josefem Popelkou

V pátek 14. července pokračuje v kostele sv. Prokopa v Přepychách cyklus benefičních koncertů, jejichž výtěžek je určen na obnovu varhan na kůru tohoto svatostánku.

Už podruhé se tu během realizace projektu představí houslista Jaroslav Svěcený, tentokrát s varhaníkem Josefem Popelkou.

Houslistu a výraznou osobnost české hudební scény Jaroslava Svěceného není třeba dlouze představovat. Koncertuje s úspěchem doma i po celém světě, pořádá svátky hudby a hudební festivaly, propaguje hudbu na rozhlasových vlnách.

Méně známé je však to, že působí i jako uznávaný soudní znalec v oboru smyčcové nástroje. Královéhradeckému rodákovi ovšem není lhostejný ani stav jiných hudebních nástrojů, a tak přijal již podruhé pozvání k benefičnímu koncertu na záchranu varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách, kde se vloni stal i patronem celého projektu.

Na otázku, zda sleduje průběh obnovy nástroje v Přepychách, kde se organizátorům podařilo za necelé dva roky shromáždit více než jeden a čtvrt miliónu korun, Jaroslav Svěcený odpověděl: „Samozřejmě, s vynikajícím varhaníkem Pavlem Svobodou (jeden z iniciátorů obnovy nástroje a předseda spolku PROVARHANY - pozn. aut.) jsem ve stálém kontaktu nejen jako interpret, ale také jako podporovatel záchrany varhan. Protože jsem zároveň i soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje a pořádám koncerty i přednášky s touto tematikou, tak mám k záchraně hodnotných historických nástrojů dlouholetý vztah. Tyto nástroje totiž nerestaurujeme pouze pro přítomnost, ale také pro budoucnost.”

A na co se příznivci krásné hudby z Přepych i celého regionu mohou těšit tentokrát? „Budu hrát s renomovaným varhaníkem Josefem Popelkou, profesorem Pražské konzervatoře a Akademie múzických umění. Zazní hudba Antonia Vivaldiho, Giuseppe Tartiniho, Georga Friedricha Händela, Jana Bendy, W. A. Mozarta, Felixe Mendelssohna- Bartholdyho a mé vlastní skladby. Moc se do Přepych těším, narodil jsem se v Hradci, je to kraj mého dětství,” prozradil Jaroslav Svěcený.

Než rozezní první tóny, tak si ještě připomeňme, že Josef Popelka, který v kostele sv. Prokopa také představí, studoval hru na varhany na kroměřížské konzervatoři u prof. Karla Pokory a na AMU v Praze u prof. Jiřího Reinbergera a po jeho smrti u prof. Jana Hory. Uměleckou aspiranturu získal na téže fakultě pod vedením profesora Milana Šlechty. V roce 1979 získal druhou cenu a titul laureáta Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara. Byl členem porot několika varhanních soutěží. Pro společnost Panton natočil Bachovu Hudební obětinu a pro vydavatelství Bonton Bachovo největší dílo Umění fugy.

Koncert Jaroslava Svěceného a Josefa Popelky v Přepychách začíná v 18 hodin a celý výtěžek bude věnován na dokončení třetí, závěrečné etapy obnovy varhan.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo