Zachráněné varhany v Dobrušce a Přepychách už přinášejí radost posluchačům na koncertech

Roman Perucki se během minulého víkendu dvakrát představil v Podorlicku

Významný polský varhaník Roman Perucki, který koncertuje po celém světě a je profesorem na Hudební akademii v Gdaňsku, se během minulého víkendu dvakrát představil v Podorlicku a přitom rozezněl dva zachráněné královské nástroje.

Poprvé se tak stalo v Husově sboru v Dobrušce, kde koncertoval v sobotu 14. října v rámci festivalu F. L. Věka.

V tomto kostele se nachází nástroj z roku 1904, postavený renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Zittau, jenž prošel celkovou obnovou před dvěma lety a od té doby slouží nejen při liturgiích, ale také ke koncertům, navštěvovaným širokou veřejností.

Roman Perucki, jenž vedle koncertní činnosti zasedá také v porotách mezinárodních soutěží, je prezidentem společnosti "Musica Sacra" a ředitelem filharmonického orchestru v Gdaňsku, představil na festivalovém koncertě v Dobrušce mimo jiné i polskou varhanní literaturu. Největší potlesk posluchačů si pak vysloužilo provedení svižné Suity Hevelius současného autora Juliena Breta.

Od den později, tedy v neděli 15. října, si umění tohoto špičkového varhaníka vychutnali příznivci krásné hudby na benefičním koncertu v Přepychách, jehož výtěžek byl věnován na dokončení třetí etapy celkové obnovy varhan z roku 1872 v kostele sv. Prokopa.

Vedle skladeb starých polských mistrů Roman Perucki zahrál Preludium a fugu c moll Johanna Sebastiana Bach, ale i díla, která vznikla v druhé polovině 19. století, tedy ve stejné době jako byly postaveny zdejší varhany.

Svatostánkem zněla krásná hudba ve špičkovém provedení a návštěvníci koncertu se tak přesvědčili, že podpora, kterou náročné opravě nástroje věnovali, začíná přinášet své ovoce a že právě tyto přepyšské varhany se už během několika málo týdnů zařadí mezi památky, jež se podařilo zachránit a zachovat dalším generacím.

Stejně jako vrcholí práce týmu varhanáře Ivana Boka na kůru kostela, stejně tak vrcholí úsilí představitelů obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou, spolku PROVARHANY a římskokatolické farnosti o shromáždění částky potřebné na realizaci projektu.

Po sedmém letošním benefičním koncertu zbývalo získat už jen 17 042 korun.

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo