Vystoupení Doležalova kvarteta a Valerie Zawadské v Opočně bude beneficí pro varhany

Spojení krásné hudby a uměleckého přednesu ve špičkovém provedení je zárukou ojedinělého zážitku.

A v období adventu také přímo vybízí k mimořádným skutkům a dobročinnosti. Stane se tomu tak i v sobotu 9. prosince v Opočně.

Návštěvníci, kteří si do Kodymova národního domu přijdou vychutnat koncert vynikajícího Doležalova kvarteta a přednes známé herečky Valerie Zawadské, podpoří zakoupením vstupenky právě začínající projekt záchrany varhan v kostele Narození Páně v Opočně.

Na programu první benefiční akce bude Slovanský kvartet Antonína Dvořáka, dále Smyčcový kvartet G dur č. 14, KV387 Wolfganga Amadea Mozarta a verše s adventní a vánoční tématikou.

Pořadatelé – město Opočno a Opočenská beseda – věří, že posluchače zaujmou jak špičkoví interpreti, tak benefiční charakter pořadu, jehož výtěžek se stane premiérovým příspěvkem na sbírkové konto pro obnovu varhan v opočenském klášterním kostele Narození Páně.

Je potěšitelné a také unikátní, že v kraji pod Orlickými horami má už čtvrtý královský nástroj naději na záchranu. Po varhanách v Husově sboru v Dobrušce, kostele sv. Prokopa v Přepychách, pozitivu v kostele sv. Máří Magdaleny v Deštném se díky iniciativě spolku PROVARHANY začalo blýskat na lepší časy dalším varhanám.

O nástroji

V Opočně se jedná o jednomanuálový mechanický nástroj postavený pravděpodobně v roce 1748 v králické dílně pro kostel v Přepychách. Odborníci usuzují, že podle výtvarných znaků, a částečně i podle původní dispozice, by se mohlo jednat o práci varhanáře Františka Katzera.

V roce 1854 nástroj opravil rychnovský varhanář Amand Hanisch, který doplnil některé chybějící píšťaly a v roce 1875 přestěhoval varhany z Přepych přestěhován do Opočna. V rámci stěhování také zhotovil nové pedálové píšťaly, dvojici měchů a upravil postament varhanní skříně.

Největší přestavbu prodělal nástroj v roce 1901, kdy jej dispozičně upravil Josef Kobrle, dosud poslední větší opravu provedl v roce 1978 Jaroslav Hubený z Protivína. Nástroj je místy červotočivý, po technické stránce velmi zanedbaný a po zvukově stránce neuspokojivý.

O interpretech

Doležalovo kvarteto založil v roce 1972, tedy před 45 lety, violista Karel Doležal. Během let soubor odehrál téměř 2000 koncertů na prestižních festivalech a pódiích celého světa. Pořídil také desítky nahrávek pro rozhlas a televizi (USA – Radio New York Times, Francie – Radio Paris, Německo, Rakousko atd.).

Kvarteto získalo celou řadu ocenění na světových i domácích scénách, od roku 2015 je držitelem Ceny Českého spolku pro komorní hudbu České filharmonie.

Současná generace oslaví příští rok 15 let od převzetí jména. V Opočně se kvarteto, které patří mezi naše nejlepší, představí ve složení Václav Dvořák (housle), Jan Zrostlík (housle), Jiří Poslední (viola) a Vojtěch Urban (violoncello).

Atmosféru období adventu pak umocní mluvené slovo známé herečky Valerie Zawadské, která se v současnosti věnuje hlavně divadlu a poezii, pracuje pro rozhlas, televizi, film a v dabingu. Filmoví fajnšmekři si jistě vzpomenou na její nadabování Claudie Cardinalové v kultovním filmu Tenkrát na západě. Nemálo času věnuje i charitativní činnosti.

První benefiční koncert pro varhany v Opočně začíná v 19 hodin, předprodej vstupenek probíhá na IC Opočno.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo