Záchranu varhan v Opočně, postavených před 270 lety, podpoří špičkoví umělci

Mimořádné projekty s sebou přinášejí mimořádné zážitky.

Ne jinak tomu jistě bude 7. března v Kodymově národním domě v Opočně, kde se uskuteční benefiční koncert na podporu záchrany varhan v místním klášterním kostele Narození Páně.

Na programu komponovaného pořadu bude výběr nejkrásnějších skladeb Wolfganga Amadea Mozarta a v druhé části pak posluchačsky velice oblíbený cyklus čtyř houslových koncertů Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho v provedení komorního souboru Barocco sempre giovane, houslistky Ivy Kramperové a mezzosopranistky Martiny Kociánové, které doprovodí uměleckým přednesem známý recitátor Alfred Strejček.

Je přitom obdivuhodné, že všichni tito interpreti podpoří obnovu již druhého královského nástroje v kraji pod Orlickými horami. Poprvé se tak stalo 11. listopadu 2016 v kostele sv. Prokopa v Přepychách a Josef Krečmer, umělecký vedoucí pardubického souboru Barocco sempre giovane, tehdy poznamenal: „Naše obecně prospěšná společnost provozující komorní soubor, který zde uslyšíte, si klade jako hlavní cíl propagovat kulturní památky a podporovat jejich rekonstrukci, varhany nevyjímaje.”

Organizátoři koncertu, jimiž jsou vedle spolku Opočenská beseda také město Opočno a spolek PROVARHANY, věří, že krásná hudba dvou skladatelských géniů v provedení špičkových umělců přiláká do hlediště Kodymova národního domu v Opočně velké množství hudebních příznivců a také těch, kteří dobrovolným vstupným přispějí podle svých možností k záchraně vzácného nástroje v klášterním kostele stojícím přímo naproti.

Tyto varhany mají velice zajímavý "životopis", neboť byly postaveny pravděpodobně v roce 1748 v králické dílně, ve své době jedné z nejvýznamnějších dílen v Čechách, pro kostel v Přepychách. Podle výtvarných znaků, a částečně i podle původní dispozice, by se mohlo jednat o práci varhanáře Františka Katzera. V roce 1780 doplnil jeden rejstřík varhanář z Ústí nad Orlicí a v roce 1822 varhany seřídil a měchy přemístil z postamentu mimo varhanní skříň J. Španěl.

V roce 1854 nástroj opravil rychnovský varhanář Amand Hanisch, který doplnil některé chybějící píšťaly. A právě on přestěhoval roku 1875 nástroj z Přepych do Opočna, když v rámci přemístění zhotovil i nové pedálové píšťaly, dvojici měchů a upravil postament varhanní skříně.

Pozoruhodné je i to, že v současné době probíhají restaurátorské práce na samotném svatostánku, který je památkově chráněn. Díky výrazné podpoře Ministerstva kultury, Královéhradeckého kraje a prostředkům města Opočna i římskokatolické farnosti se podařilo opravit fasádu, včetně vzácných fresek na čelní stěně. A hned za ní se nachází kůr, kde čekají na pomoc varhany staré 270 let.

Iniciativu na jejich záchranu by jistě vítal také Emanuel Štěpán Petr, významný český stavitel varhan, který se přímo v Opočně v roce 1862 narodil a jehož nástroje dodnes zní v několika zemích Evropy nebo například ve známých pražských kostelech sv. Ludmily na náměstí Míru, sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně, sv. Ignáce na Karlově náměstí či v Jeruzalémské synagoze.

Koncert souboru Barocco sempre giovane, houslistky Ivy Kramperové, mezzosopranistky Martiny Kociánové s přednesem Alfreda Strejčka v Kodymově národním domě v Opočně začne v 19 hodin.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo