V Bohuslavicích poděkovali dárcům, kteří pomohli zachránit královský nástroj

Rekonstrukce varhan v opraveném evangelickém kostele v Bohuslavicích byla v roce 2015 dalším stupínkem k tomu, aby tato jedna z dominant obce dostala původní podobu.

Královský nástroj se podařilo opravit i díky osmnácti dárcům, kteří přispěli na zhotovení dvaceti sedmi nových cínových píšťal. Jejich jména či názvy jsou uvedeny na pamětní desce, která byla umístěna ve vstupní části evangelického kostela.

Desku jako první viděli návštěvníci slavnostního koncertu v neděli 24. dubna. Před zazněním úvodních tónů však Jiří Tojnar, starosta Bohuslavic, všem štědrým dárcům osobně poděkoval a předal jim pamětní děkovný list.

Velkou osobní zásluhu na obnově nástroje má také sám Jiří Tojnar a spolu s ním i celé patnáctičlenné zastupitelstvo, které akci podpořilo nejen schválením, ale také financemi z rozpočtu.

Přístupu vedení Bohuslavic si velmi váží spolek PROVARHANY, působící v oblasti varhanní kultury, a tak jeho zástupci vyzdvihli postoj obce k zachování královského nástroje pro další generace.

Spolek PROVARHANY doufá, že jednání obce bude mít své následovníky a že se například i římskokatolická farnost zasadí o opravu či restaurování barokních varhan v kostele sv. Mikuláše v Bohuslavicích.

Po skončení slavnostního úvodu zazněly první tóny z Toccaty g dur Dietricha Buxtehudea a začal koncert, na kterém se přítomným představil novoměstský varhaník a ředitel kůru Jiří Tymel a spolu s ním houslistka Kristýna Kováříčková, posluchačka AMU v Praze ve třídě Leoše Čepického. Následovaly skladby českých, německých a francouzských autorů, během nichž měli návštěvníci v kostele možnost sledovat dění na kůru prostřednictvím videoprojekce.

Dojmy z už tak mimořádného dne ještě umocnil při odchodu z kostela pohled na krásně zvelebený areál, který je majetkem obce a stal se centrem kultury v Bohuslavicích. Na opravený kostel i budovu bývalé evangelické školy, přístupové cesty i oplocení letos naváže i nové osvětlení celé této části obce.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo