Česká mše vánoční zazní ve prospěch varhan v Přepychách

Poslední z letošního cyklu benefičních koncertů pro varhany se v kostele sv. Prokopa v Přepychách uskuteční v úterý 27. prosince a zazní na něm Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

V tomto roce tedy již popáté zaplní dominantu obce, kostel sv. Prokopa, milovníci hudby a lidé s dobrým srdcem, kteří již popáté formou dobrovolného vstupného přispějí k záchraně varhan na kůru tohoto svatostánku.

Po žácích Základní umělecké školy v Dobrušce, známém houslistovi Jaroslavu Svěceném a Michaele Káčerkové podpořili v roce 2016 obnovu královského nástroje v Přepychách také vynikající houslista Václav Hudeček s cembalistou Martinem Hrochem, v neposlední řadě pak mezzosopranistka Martina Kociánová, recitátor Alfred Strejček a komorní pardubický soubor Baroco sempre giovanne. Úplně první benefiční akcí zde však byl koncert Štěpánských koledníků v závěru loňského roku.

Vystoupení špičkových umělců se v obci se šesti stovkami obyvatel stala velmi populární a hojně navštěvovaná. O koncerty projevují velký zájem nejen příznivci krásné hudby, ale také lidé, kteří chtějí podpořit úsilí vedení obce v čele se starostkou Zdeňkou Seidelovou, spolku PROVARHANY a místní farnosti o záchranu vzácného nástroje postaveného rychnovským varhanářem Amandem Hanischem v roce 1872.

Formou dobrovolného vstupného na koncertech se podařilo za jeden rok vybrat více než 131 500 korun. Těžko uvěřitelných tři sta tisíc přibylo na sbírkovém kontě díky tzv. adopci varhanních píšťal, 70 tisíci přispěly obec a farnost, dalších 230 tisíc věnoval formou dotace Královéhradecký kraj, takže v současné době dosahuje vybraná částka již téměř 790 tisíc korun.

K nim jistě přibude další pozoruhodná suma již v úterý 27. prosince, kdy si budou moci návštěvníci vychutnat slavnou Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby provedenou uskupením Musica Braunensis - Marie Matějková (soprán), Jiřina Vlachová (alt), Bronislav Palowski (tenor), Mikhail Pashayev (bas) a Petr Hostinský (varhany).

O tomto díle bylo už napsáno mnohé, stalo se doslova symbolem českých Vánoc, kdy zní v kostelech a koncertních prostorách po celé zemi. Příběh o narození Božího Syna, který napsal autor v roce už 1796, patří dnes neodmyslitelně ke koloritu Vánoc. Přestože se od té doby změnilo velmi mnoho, hodnota ryze české mše, plné krásných veršů a prosté zbožnosti zůstala.

Benefiční koncert v Přepychách začíná v 17 hodin a organizátoři věří, že i tentokrát bude tzv. plný dům, a tím vzroste naděje na dokončení celkové opravy varhan v roce 2017.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo