Husův sbor Dobruška

Dvoumanuálový nástroj s pedálem, postavený renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn roku 1904, byl původně instalován v Sudetech, konkrétně v evangelickém kostele v Rudníku. Po 2. světové válce se ale tento kostel nacházel v tak dezolátním stavu, že varhanám hrozil zánik. Zachránit se je podařilo převozem na kůr Husova sboru v Dobrušce, kde ovšem chátraly až do roku 2015.

Veřejnost se o situaci dozvěděla v rámci koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v říjnu 2014. Následně se rozběhla sbírka, adopce píšťal, benefiční koncerty a bylo požádáno o dotace. Po zajištění části prostředků byla vybrána firma Ponča z Krnova, která měla nejlepší reference z oprav podobných nástrojů.

Generální oprava proběhla v roce 2015 a k radosti organizátorů se již v listopadu 2015 konal inaugurační koncert nově opravených varhan. Stalo se tak v roce 600. výročí upálení mistra Jana Husa.

A jak vzpomíná na dění ve svém kostele farářka Erika Oubrechtová?
„Spolupráce se členy týmu byla pro mne obohacující po pracovní i po lidské stránce. To, co dokázali, je nevídané. Díky jejich píli, odhodlání a maximální profesionalitě se dávno zapomenuté a zaprášené varhany po desítkách let znovu rozezněly. S lehkostí odvedli veliký kus práce a poukázali na hluboký smysl zachování trvalých hodnot.“

Tým nadšenců z Dobrušky se však nerozpadl a na vavřínech nespí. Založil spolek PROVARHANY a pokračuje v dalších projektech. Pomáhá obnovit nástroje v Deštném v Orlických horách a v Přepychách, pro Opočno objevil významného rodáka a vynikajícího stavitele varhan Emanuela Štěpána Petra a plánuje různé edukativní a propagační aktivity.

 

TENTO PROJEKT BYL DÍKY VAŠÍ PODPOŘE ZDÁRNĚ DOKONČEN

děkujeme

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo