Pozvání k benefičnímu koncertu v Přepychách jsme přijali s nadšením a pokorou

Cyklus benefičních koncertů Pro varhany v kostele sv. Prokopa v Přepychách vrcholí.

Ve sváteční den 17. listopadu podpoří záchranu královského nástroje dva talentovaní mladí umělci - sopranistka Aneta Ručková a varhaník Josef Kratochvíl. Výtěžek dobrovolného vstupného půjde opět na sbírkové konto.

Projekt obnovy varhan z roku 1872 se během několika týdnů uzavře. Nástroj, včetně varhanní skříně, prošel během uplynulých dvou let celkovou náročnou renovací, provedenou týmem varhanáře Ivana Boka a po dokončení zbývajících prací začne plně sloužit církevním obřadům i široké veřejnosti v rámci kulturních akcí.

Benefiční koncerty se v kostele sv. Prokopa konají od prosince roku 2015 a staly se důkazem, že projekt záchrany královského nástroje najde své podporovatele i donátory. Organizátoři - obec Přepychy a kulturní komise, spolek PROVARHANY a římskokatolická farnost - nabídli během cyklu špičkové umělce i soubory, kteří přilákali velký počet posluchačů, a díky tomu se také velice potěšitelně plnilo sbírkové konto.

O interpretech

Aneta Ručková vystudovala kombinovaný obor hudebního gymnázia se zaměřením na klasický zpěv na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Jiráskové. Ve svých studiích pokračuje na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně v pěvecké třídě doc. Jaroslavy Janské. V rámci programu Erasmus se zúčastnila roční zahraniční stáže na Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego v Katovicích. Zde studovala u významné polské pěvkyně dr. hab. Ewy Biegas.

Mezi její úspěchy patří mimo jiné 1. místo v Písňové soutěži Bohuslava Martinů v Praze nebo 2. cena a Cena poroty za jedinečné provedení skladby A. Tučapského Love and sorrow – Láska a žal na Mezinárodní interpretační soutěži Stonavská Barborka.

Josef Kratochvíl absolvoval bakalářská studia na Akademii múzických umění v Katovicích (Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego) ve varhanní třídě profesora Juliana Gembalskeho a v klavírní třídě profesora Roberta Marata. V magisterských studiiích pokračuje na Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn Bartholdy“ v Lipsku ve varhanní třídě profesora a světově známého německého varhaníka Martina Schmedinga.

Letos v únoru se stal vítězem prestižní mezinárodní varhanní soutěže „Vox Polonia Petropolitana“ v Petrohradě - díky tomu se připravuje na sólové recitály v příští koncertní sezóně v Rusku. V únoru 2018 vystoupí jako sólista s Janáčkovou filharmonií Ostrava v rámci cyklu mladých talentů Jeunesses Musicales.

V roce 2016 se stal finalistou mezinárodní varhanní soutěže „Baroko a Romantismus“ v Katowicích, kde získal čestné uznání za vysokou úroveň hry. Pravidelně koncertuje sólově jako varhaník, klavírista a také jako korepetitor (zejména operních zpěváků a houslistů) po celé Evropě.

O programu

Na programu koncertu v Přepychách, který začíná v 17 hodin, budou skladby Balbastreho, Vivaldiho, Pachelbela, Dvořáka, Kuchaře, Bacha, Schuberta, Brixiho a Mozarta.

Otázka před koncertem

S jakými pocity přijalo duo Ručková – Kratochvíl pozvánku do Přepych? „Vzhledem k tomu, že pozvání na koncert do Přepych přišlo od samotného pana varhaníka Pavla Svobody, přijali jsme jej s nadšením a pokorou. Jsme moc rádi, že můžeme být alespoň na okamžik součástí tak ušlechtilého projektu, jako je záchrana historických varhan,“ uvedla Aneta Ručková.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo