Vzácný královský nástroj je opět v nejlepší kondici

Nejlepší český varhanář a člen nejprestižnější varhanářské organizace ISO přivezl zpět do Deštného obnovený varhanní positiv.

Dalo by se říci, že v kostele sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách proběhl 19. května dopoledne varhanářský koncert. Čtete správně, nebyl to koncert varhanní, ale opravdu varhanářský. „Dirigentskou taktovku“ přitom držel mistr varhanář Dalibor Michek. Přivezl totiž zpět do Deštného obnovený varhanní positiv, postavený roku 1878 Franzem Fingerem z Kunčiny Vsi.

Památkově chráněný nástroj objevil zhruba před třemi roky v kostele v centru horské obce ve velmi zuboženém stavu varhaník Pavel Svoboda, umělecký ředitel festivalu F. L. Věka a předseda spolku PROVARHANY.

Díky spolupráci spolku, obce Deštné a farnosti zakrátko vznikl projekt na záchranu jediného dochovaného nástroje Franze Fingera – třírejstříkového positivu, který původně stál v kapli na Dříši.

Snahu všech podpořil dotací Královéhradecký kraj a také v tomto případě (stejně jako předtím při projektu v Husově sboru v Dobrušce a v kostele sv. Prokopa v Přepychách) se uskutečnilo několik benefičních koncertů, jejichž výtěžek putoval na sbírkové konto, navíc zájemci opět dostali možnost adoptovat varhanní píšťalu.

A 19. května nastal den D. Nástroj starý 140 let, který se doslova a do písmene v Michkově varhanářské dílně na Vysočině podruhé narodil, se vrátil zpět do Orlických hor, ovšem rozebraný tzv. do šroubku, v tomto případě spíše do píšťaly.

Díky pochopení zástupců farnosti bylo na doporučení iniciátora celého projektu Pavla Svobody vybráno nejvhodnější umístění nástroje, tzn. vlevo od oltáře při pohledu z lavic v kostele, kde bude jednak dostatečně chráněn před slunečními paprsky a kde nic nebrání šíření zvuku.

A pak už začalo „skládání“ positivu, laikovi v mnohém připomínající koncert. Všechny píšťaly – kovové i dřevěné – a další prvky postupně nacházely své místo uvnitř varhanní skříně a krátce po dvanácté hodině zazněly první tóny, symbolicky zahrané špičkovým varhaníkem, u něhož vše začalo. Hlas varhan pak putoval dál do éteru prostřednictvím rozhlasových vln.

A co královský nástroj čeká v nejbližší době? Podle Dalibora Michka se teď bude „sžívat“ s prostředím, poté dojde k jeho naladění, aby byl v nejlepší kondici připraven na slavnostní koncert v rámci XXVII. ročníku Tavení skla dřevem spojený s žehnáním.

Koncert se uskuteční 5. srpna v 17 hodin a jeho protagonisty budou Pavel Svoboda (varhany), Iva Kramperová (housle) a Matěj Štěpánek (violoncello).

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo