Kateřina Englichová a Vilém Veverka svým uměním doslova rozzářili klášterní kostel v Opočně

Skladby Maurice Ravela, Clauda Debussyho či Luboše Sluky zněly klášterním kostelem v Opočně.

Příznivci krásné hudby, kteří 30. května večer přišli do klášterního kostela Narození Páně v Opočně na koncert Kateřiny Englichové a Viléma Veverky, už po první skladbě věděli, že spojení harfy a hoboje v tak špičkovém provedení patří k jednomu z nejšťastnějších na české hudební scéně.

Skladby Maurice Ravela, Clauda Debussyho či Luboše Sluky z loňského společného CD Impressions zněly klášterním kostelem v Opočně ve společném provedení obou mezinárodně uznávaných umělců naprosto jedinečně.

Navíc uvedení své Primavery byl osobně přítomen hudební skladatel Luboš Sluka, opočenský rodák, který letos oslaví devadesáté narozeniny a jemuž tím Kateřina Englichová a Vilém Veverka dali dárek, na který se jistě nezapomíná. Vždyť unikátní kombinace hoboje a harfy přináší málo vídané možnosti a virtuozita obou aktérů je ještě umocňuje.

Také sólové skladby - jednak Vltava, fantazie pro sólovou harfu a Le repos de Tityre op. 2016, monodie pro hoboj skladatele Ch. Koechlina - vyvolaly u posluchačů uznalý potlesk. Prostředí kostela v mnohém ještě povýšilo zážitek z hudby v podání Kateřiny Englichové i Viléma Veverky.

Koncert byl součástí benefičního cyklu, jímž Opočenská beseda a město Opočno významně podporují záchranu varhan v tomto svatostánku. Výtěžek dobrovolného vstupného - 9 036 korun - opět poputuje na sbírkové konto, stejně jako v případě předchozích tří koncertů.

Posluchači nadto dostali před odchodem do svých domovů výjimečnou možnost prohlédnout si královský nástroj z roku 1749, či spíše už jen jeho torzo, ve společnosti varhanáře Ivana Boka, který právě ve středu 30. května začal varhany rozebírat, aby všechny části postupně rekonstruoval.

Ivan Bok seznámil zájemce s tím, jak nástroj vypadal v době vzniku i poté, co došlo k jeho přestěhování z Přepych do Opočna a k úpravě Amandem Hanischem. Další opravy ovšem už tak povedené nebyly, a tak snahou současného projektu bude vrátit varhanám původní podobu i hlas.

K tomu je ovšem potřeba shromáždit více než 1,4 miliónu korun. Sbírkové konto vykazuje v současné době částku přesahující 200 tisíc. Tu tvoří dotace města Opočno ve výši 100 tisíc korun, dále výtěžek dobrovolného vstupného z benefičních koncertů a významnou měrou se ní podílí i několik desítek lidí, kteří se štědře již zapojili do adopce varhanních píšťal.

Benefiční koncerty pokračují v pondělí 2. července v 19 hodin v Mariánském kostelíku. Pozvání do Opočna přijalo Benewitzovo kvarteto.

 

zdroj novinky.cz

Přihlášení / registrace

registrace / zapomenuté heslo